Stichting NICC mag zich verheugen in de steun van steeds meer supporters. Dat heeft geleid tot de oprichting van een Comité van Aanbeveling waarvan de leden hebben aangegeven stichting NICC een warm hart toe te dragen en zo nodig de stichting NICC te ondersteunen. Leden zijn: Marc Dierkx, Ton Dietz, Marene Elgershuizen, Sjef Ernes, Loek Hermans, Ron Keller, Bram van Ojik, Henk Ovink, Sybe Schaap, Marja Spierenburg en Andy Wehkamp. Het bestuur streeft nog naar meer diversiteit in de samenstelling van dit comité.
(op volgorde van voornaam)
Andy Wehkamp
Andy Wehkamp, cultureel antropologe, startte haar loopbaan in 1984 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Van 1986 tot 1996 bekleedde ze diverse beleids- en management functies in Oxfam/Novib.
Vervolgens werkte ze 21 jaar bij SNV, Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie als landen- en regiodirecteur in verschillende Afrikaanse, Aziatische en Latijns Amerikaanse landen. Tenslotte was ze als directeur duurzame energie lid van de Raad van Bestuur van SNV. In 2017 keerde ze terug naar Nederland om aan de slag te gaan als directeur bij PUM, Netherlands Senior Experts, dat het Midden- en Kleinbedrijf in ontwikkelingslanden ondersteunt. Ze Verricht(te) daarnaast verschillende advies- en bestuursfuncties.
Bram van Ojik
Bram van Ojik startte na zijn studie ontwikkelingseconomie in Amsterdam zijn loopbaan als beleidsmedewerker bij Oxfam/Novib om daarna TweedeKamerlid te worden namens GroenLinks (1993-1994).
Vanaf 1994 werkte hij als freelance journalist met de specialisatie internationale betrekkingen en was hij voorzitter van de Vereniging Milieudefensie (1995 -1997). Van 1997 tot en met 2012 vervolgde hij zijn loopbaan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als Directeur Voorlichting Ontwikkelingssamenwerking, Ambassadeur in Algemene Dienst, Ambassadeur in Cotonou (Benin), Directeur Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) en Directeur Sociale Ontwikkeling. In 2012 keerde hij terug in de Tweede Kamer waar hij o.a. fractievoorzitter van GroenLinks was en werkte als Speciaal Gezant Migratie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (2015-2017). Bram van Ojik is vanaf 2017 opnieuw lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks.
Henk Ovink
Henk Ovink is naast een Nederlandse speciale gezant voor de Verenigde Naties ook overstromingsdeskundige. In 2015 werd hij benoemd tot eerste waterambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden.
Loek Hermans
Loek Hermans was van 2007 tot november 2015 Eerste Kamerlid voor de VVD. Vanaf 2011 was hij fractievoorzitter en in 2011 en 2015 lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen.
De heer Hermans was eerder onder meer Tweede Kamerlid (1977-1990), burgemeester van Zwolle (1990-1994), Commissaris van de Koningin in Friesland (1994-1998), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet- Kok II (1998-2002) en voorzitter van MKB Nederland. Hij heeft momenteel een aantal advies- en bestuursfuncties.
Marc Dierikx
Senior Onderzoeker bij de KNAW – Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Verantwoordelijk voor de publicatie van een online brondocument over het buitenlands beleid van Nederland ten aanzien van de Europese integratie van 1950 tot 1986.
Marja Spierenburg
Marja Spierenburg is hoogleraar bij Universiteit Leiden, met als leeropdracht ‘the Anthropology of Sustainability and Livelihoods’.
Eerder werkte zij bij de Radboud Universiteit in Nijmegen als hoogleraar ontwikkelingsstudies. Haar onderzoek richt zich op de rol van de private sector in natuurbescherming en landhervormingen in Zuidelijk en Oost Afrika. Marja Spierenburg is tevens lid van de Internationale Advies Commissie voor Biosfeer Reservaten van UNESCO, en betrokken bij enkele projecten van Future Earth.
Marene Elgershuizen
Marene Elgershuizen is historicus. Zij studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Op dit moment doet zij onderzoek naar parlementaire strategieën van vrouwen en hun invloed op de Nederlandse politieke cultuur.
Tijdens haar studie hield zij zich vooral bezig met New Wars, genocides, etnische conflicten, post-conflictsituaties en de Responsibility to Protect. Oral History en egodocumenten stonden centraal in haar scripties. Ze studeerde vervolgens Klassieke Zang aan de Conservatoria van Groningen en Amsterdam en privaat in Berlijn en München. Zij is werkzaam als opera- en concertsolist en bekleedt in haar vrije tijd verschillende bestuursfuncties in de velden van klassieke muziek, vrouwen- en lhbt+ rechten.
Ron Keller
Ron Keller, econoom, was ambassadeur voor Nederland in Oekraïne, Rusland, Turkije en China. Daarvoor was hij vijf jaar lang directeur-generaal Internationale Samenwerking (DGIS) op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hij begon zijn carrière bij het ministerie van Financiën. Ron Keller werkt momenteel (2019) als consultant en adviseur voor bedrijven en beleidsmakers. Daarnaast is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Leiden.
Siri Lijfering
Siri Lijfering is cultureel antropologe en werkt als Knowledge Broker op het snijvlak van wetenschap, praktijk en beleid aan inclusieve, duurzame ontwikkeling en ‘shifting the power’ in ontwikkelingssamenwerking.
Siri Lijfering studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en deed een Master in International Development aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland. Vanaf 2010 werkte zij als freelance journalist en daarna als programma manager op het gebied van inclusive business bij het Partnerships Resource Centre en als onderzoeker bij de Universiteit van Wageningen. Op dit moment verdeeld ze haar tijd tussen Nederland en Zuid-Afrika, waar ze werkt aan kennisdeling op het gebied van jeugdwerkgelegenheid in Afrika bij kennisplatform INCLUDE.
Sjef Ernes
Sjef Ernes werktuigbouwkundig ingenieur, waterdeskundige met nationale (nutsbedrijven) en internationale (expat) ervaring en 16 jaar (2003-2019) CEO van Aqua for all, nu oprichter van WickedWater, een ondersteunend platform voor sociale ondernemers.
Sybe Schaap
Sybe Schaap groeide op in de Noordoostpolder op een akkerbouwbedrijf en woont nu in Emmeloord. Hij begon zijn studie op de Hogere Landbouwschool, MO Economie studeerde daarna af als drs. Sociale Wetenschappen en promoveerde tot Dr. Filosofie waarin ook habilitatie in Praag.
Hij startte zijn loopbaan als akkerbouwer op ouderlijk bedrijf en in Oekraïne en werd daarna docent / hoogleraar filosofie (Amsterdam, Praag, Kiev). Hij vervolgde zijn loopbaan als Dijkgraaf (Waterschap Noordoostpolder, Zuiveringschap West Overijssel, Groot Salland), was voorzitter Unie van Waterschappen, Netherlands Water Partnership, Hoogleraar Waterbeheer TU Delft en Wageningen WUR. Ook was hij lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer waar hij o.a. de functie van eerste ondervoorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) bekleedde. Sybe Schaap is nu voorzitter Commissie Genetische Modificatie, voorzitter Raad van Toezicht Aqua4All en auteur van filosofieboeken.
Ton Dietz
Ton Dietz is emeritus professor aan de Universiteit Leiden en voormalig directeur van het Afrika-Studiecentrum Leiden.
Hij werd opgeleid als sociaal geograaf en was eerder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht (als directeur van de onderzoekschool CERES). Hij is op dit moment senior onderzoeker bij het Afrika-Studiecentrum Leiden en mede-coordinator van de Leiden African Studies Assembly.